luni, 7 octombrie 2013

Un pic de introducere

Arta stradală e reprezentată de arta manifestată în spațiile publice și care e creată din inițiative libere, nefiind comandată sau sponsorizată de o structură de stat. Aceasta e în principal o artă vizuală și poate apărea sub mai multe forme, de la des întâlnitul graffiti la sculpturi, stencil-uri, abțibilduri, postere, proiecții video, intervenții artistice, „guerrilla art” și instalații stradale.
Există și trebuie înțeleasă diferența între manifestările de artă stradală și graffiti-ul teritorial, vandalismul și arta corporatistă. Principalul scop al artei stradale, spre deosebire de celelalte, e să transmită liber mesaje cu temă socială și politică, să pună cetățenii față în față cu probleme de zi cu zi ale comunității, într-un mod puternic vizual, fără a suferi cenzura care există în alte medii de comunicare. Aceasta oferă artiștilor posibilitatea de a-și exprima liber punctele lor de vedere și personalitățile și îi ajută să-și facă vocea auzită - sau, după caz, vocea unui grup mai mare de oameni - dacă s-au lovit la un moment dat de o barieră împotriva liberei exprimări. Un alt avantaj în acest caz este și mărimea publicului căreia i se adresează obiectul de artă. Fiind așezat în spațiul public, are parte de mai multă expunere și de o varietate mai mare a tipurilor de privitori, decât în orice spațiu organizat cum sunt expozițiile sau galeriile.
Fiind un mediu în care potențialul ascuns iese deseori la iveală, arta stradală oferă, de multe ori, posibilitatea unor artiști de a avea succes și pe plan comercial, fie pe cont propriu, fie în colaborare cu unele companii care beneficiază de expertiza lor pe parte de grafică. De asemenea, există și un număr de artiști care ajung să-și expună lucrările și în medii dedicate, cum ar fi muzeele și galeriile, precum și unii care ajung să se mute total din stradă către aceste medii. Mulți artiști, datorită succesului pe care îl au pe plan local, ajung să își extindă orizontul și să călătorească și în alte țări unde să-și facă vocea auzită, mărindu-și foarte mult și publicul în acest caz.
O ramură importantă a artei stradale e pictura stradală. Aceasta constă în crearea de imagini artistice nonpermanente sau semipermanente pe suprafețe stradale cum sunt trotuarele sau străzile, de foarte multe ori folosind creta ca material de desen.
Aceasta datează încă din Marea Britanie a secolului XVIII, când astfel de artiști stradali comunicau evenimente importante din viața de zi cu zi a comunității, cu teme de puternic interes social și politic, folosindu-se de imagini desenate pe străzi și acompaniate de poeme, proverbe, sau comentarii sociale. Imaginile aveau rolul de a distribui aceste mesaje cât mai multor cetățeni, atât celor din clasa muncitoare - ce nu stăpâneau scrisul și cititul, deci înțelegeau mai ușor din imagini - cât și celor din clasele superioare - care puneau mai mult accent pe partea scrisă ce acompania imaginile. Se poate observa cum aspectul informativ s-a păstrat până în ziua de azi, accentul fiind pus în prezent pe partea de descriere vizuală - reducând textele până la strictul necesar - deoarece aceasta are un impact mai puternic chiar asupra subconștientului la prima privire, iar timpul necesar înregistrării ei de către privitor e mai scurt, lucru care face o diferență majoră în vremurile axate pe viteză și agitație din prezent.
Evoluția tehnicilor de reprezentare și a materialelor folosite a dus în ziua de astăzi la răspândirea, pe scară din ce în ce mai largă, a picturilor stradale 3D. Desenate pe străzi, trotuare și chiar pereți și cu mărimi variate - de la câțiva metri pătrați până la o stradă întreagă - acestea au proprietatea de a arăta privitorului o imagine cu efect tridimensional atunci când sunt privite dintr-un anume unghi. Capacitatea lor de a transforma complet peisaje urbane de dimensiuni reduse, precum și gradul de interactivitate al acestora cu trecătorii - care pot foarte ușor să între în lumea picturii - e cea care a determinat popularizarea acestei categorii de artă stradală.
Câteva exemple de street art și picturi 3D puteți găsi pe pagina noastră de Facebook, aici și aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu