vineri, 22 noiembrie 2013

In the STREET_ART: eveniment final si proiecte viitoare


Joi, 14 noiembrie, a avut loc la Școala nr. 31 din cartierul bucureștean Tei evenimentul de diseminare a proiectului ”In the STREET_ART”, derulat de Asociația Komunitas în perioada octombrie-noiembrie 2013. Acest proiect a marcat o dublă premieră în România: realizarea primei picturi murale tridimensionale, de mari dimensiuni, dar și amplasarea acesteia pe zidul unei unități de învățământ.



Evenimentul final al proiectului „In the STREET_ART” a însemnat mai mult decât prezentarea rezultatelor obținute în cele două luni de activitate în curtea Școlii 31 din cartierul Tei. Aproximativ 30 de cadre didactice din diverse instituții de învățământ bucureștene, alături de colaboratori și voluntari ai asociației, au participat la eveniment. Mai mult, evenimentul a fost onorat de prezența doamnei Ștefania Duminică, Secretar de Stat în Ministerul Educației Naționale și a doamnei Cătălina Chendea, Inspector de specialitate în cadrul MECT.


În prima parte a întâlnirii, membrii și colaboratorii Asociației Komunitas, alături de reprezentanți ai grupului informal de arhitecți studioBASAR, au prezentat o serie de inițiative care au avut ca scop îmbunătățirea mediului fizic școlar, prin activități de pictură, artă urbană și design participativ – activități care au avut loc în cadrul Komunitas Urban Lab, unul dintre departamentele organizației.  Totodată, s-au prezentat obiectivele și rezultatele proiectului ”In the STREET_ART”, realizat în cadrul strategiei de dezvoltare comunitară ”Action Tei”, pe care asociația o derulează în cartierul cu același nume.

A doua parte a întâlnirii a luat forma unui atelier de lucru tip ”cafenea publică”, în cadrul căruia s-au abordat trei direcții de lucru: cum arată în prezent spațiile fizice ale școlilor și liceelor (ex: coridoare, curți etc), cum ar putea ele arăta în viitor și cum pot fi găsite resursele financiare necesare pentru producerea schimbarilor. Ideile au fost numeroase, iar soluțiile concrete, odată analizate, nu au mai părut atât de greu de pus în practică. Iată, spre exemplu, câteva idei rezultate în grupul de lucru care a generat propuneri de îmbunătățire: realizarea unui joc de șah 3D pe asfaltul din curtea școlii; cinema comunitar în curtea școlii; covor de iarbă în laboratorul bio; spațiu pentru exprimarea artistică a elevilor; ”tot cimentul și asfaltul din curtea școlii îmbrăcat în pătrate colorate, semne și simboluri”; rafturi cu cărți sub formă de casuțe de păsări; o grădina de legume și fructe. În paralel, s-au discutat diverse moduri prin care ar putea fi atrase resurse financiare și voluntare din comunitățile situate în preajma școlilor, dar și modalități de crearea a unor parteneriate între școală, autorități și ONGuri. O concluzie importantă a fost aceea că este necesara o colaborare activă între instituțiile de învățământ și ONG-urile care derulează proiecte de educație non-formală și dezvoltare comunitara, precum Asociatia Komunitas, iar o condiție esențială a unei astfel de colaborări o reprezintă gradul de deschidere a unității de învătământ vizavi de inițiativele alternative.



Proiectul „In the STREET_ART” a fost realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național și a avut la bază concepte precum educația nonformală și dezvoltarea comunitară. S-a pus totodata în discuție reconsiderarea artei stradale, al cărei prim rol este acela de îmbunătățire și înfrumusețare a spațiului public mai puțin prietenos. În cadrul proiectului, în afara picturii tridimensionale realizate de Flaviu Roua, un artist timișorean, în curtea școlii au fost construite o serie de obiecte de mobilier din lemn cu diverse functionalități, de către asociațiile partenere: studioBasar și Cutia cu Scule.

În viitorul apropiat, Asociația Komunitas intenționează să extindă activitățile prevăzute în proiect și în alte insituții educaționale din București și din țară.

Mai multe poze puteți găsi pe pagina de facebook a proiectului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu