luni, 18 noiembrie 2013

”Street Art-ul și picturile 3D prinde viață și în România”

Eveniment de diseminare a proiectului: ”In the STREET_ART” la Iași
Scris de Turiceanu Tina – Președinte Young Generation Trușești
articol preluat de pe neataiasi.ro


Ce? Eveniment de diseminare a proiectului: ”In the STREET_ART” la Iași -”Street Art-ul și picturile 3D prind viață și în România”
Cine? Asociația Komunitas din București + Asociația Young Generation Trușești + 10 participanți
De ce? Pentru a promova arta urbană (picturile stradale) și a disemina rezultatele proiectului ”In the STREET_ART”
Când? Sâmbătă, 9 noiembrie, la ora 11:00
Unde? În Librăria-cafenea Cărturești, din Palas Mall Iași, printre arome de ceai, culori și cărți
Cum? Proiectul „In the STREET_ART”, realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național, a fost implementat de către Asociația Komunitas din București în perioada septembrie-noiembrie 2013. Asociația Young Generation din Trușești a fost partener în cadrul acestuia și promotor al evenimentului de diseminare a proiectului de la Iași. La eveniment au fost prezenți 10 participanți care au dezbătut într-un cadru nonformal, împreună cu organizatorii, poziția Street Art-ului în lume dar și în peisajul românesc, potențialul artistic al acestei activități și utilitatea ei în ceea ce privește revitalizarea spațiului urban și nu numai. Totodată în cadrul evenimentului s-a derulat ”filmul” activităților proiectului și s-au apreciat rezultatele acestuia, dar s-a discutat și despre continuitatea proiectelor de acest gen și despre cum pot fi ele implementate și în Iași, participanții exprimându-și disponibilitatea și entuziasmul de a se implica pe viitor în proiecte similare. Deși ne-am fi dorit ca la eveniment să participe mai multe persoane avem convingerea că au fost alături de noi oamenii cu adevărat interesați de tot ceea ce înseamnă Street Art, oameni pasionați de frumos și de artă care-și doresc și cred că putem schimba fața României și prin culoare. Discuțiile au fost interactive, participanții implicați, cadrul cât se poate de nonformal! 
Prin proiectul „In the STREET_ART” al Asociației Komunitas, unul dintre pereții exteriori ai Școlii nr. 31 din București a devenit în octombrie 2013 fundalul primei picturi tridimensionale de mari dimensiuni realizate într-o unitate de învățământ din București/România. Pe lângă faptul că a contribuit la îmbunătățirea mediului fizic al școlii, proiectul a fost și un bun prilej ca elevii Școlii nr. 31 din cartierul Tei să învețe că desenele pe pereții clădirilor nu înseamnă vandalism atunci când rolul lor este să înfrumusețeze spațiul public și să transmită un mesaj. O pată de culoare în peisajul bucureștean a fost dată și de cea de-a doua activitate centrală din cadrul proiectului – o petrecere cu vopsea în cadrul căreia elevi, părinți și bunici au avut ocazia să participe la 10 ateliere creative de scratch art, artă stradală, confecționare și recondiționare de mobilier urban și multe altele. Scopul proiectului este reconsiderarea artei stradale, al cărei rol este atât cel de îmbunătățire a spațiului public mai puțin prietenos, cât și de a servi drept pretext pentru interacțiunea umană. Artistul care a dat culoare zidurilor gri din București realizând pictura 3D din curtea școlii se numește Flaviu Roua și este din Timișoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu